Общински съвет в Стара Загора променя конституционни разпоредби

от Виктор Костов

Общинарите в Стара Загора решиха, че са Съвета на Европа или най-малко българският парламент, който обсъжда конституцията. Общинските съветници в града през април приеха наредба, която на практика отменя принципи и разпоредби на българската конституция и Европейската конвенция за правата на човека. Наложили са огромни глоби – 5000 лв. в случай, че хората в Стара Загора решат да се радват на свои конституционни свободи, като това да вярват в Бога, да разпространяват литература, да се събират на закрито и да упражняват други свои права.

Това, което не разбират общинските съветници, е че просто са си изгубили времето. Тяхната наредба е нищожна, тоест не произвежда никакъв ефект в правото, защото е приета без общинският съвет да има правомощията да приема такава. Уреждането на въпроси от ранга на конституцията и Европейската конвенция, като свободата на религията, свободата на изразяване, на събрания и др. няма нищо общо нито с компетентостта на общинарите нито с тяхната юрисдикция.

Тяхната задача е да уреждат инфраструктурата на града и канализацията, например. За пореден път невежеството съчетано с арогантно отношение към закона и хората доведе до загуба на времото и парите на данъкоплатците и до правен хаос, от който ще спечели точно никой – най-малко свободата и демокрацията.

Един прост съвет към всички, които се чудят какво да правят с тази безумна общинска наредба: просто не ѝ обръщайте внимание. А колкото до забраната на бурките, както медиите са обявили яловото местно „нормотворчество“, това е въпрос, за който има прецедент в Европейският съд за правата на човека. Но и в този случай европейското право не дава компетентност на старозагорските самозабравили се общинари да решават въпроси на основни човешки права.

g31mzqНо защо не сме изненадани?

Не случайно в покрайнините на града можете да видите табела: „Стара Загора – центърът на вселената„. Старозагорци, които явно са по-велики от парламента на републиката, от Съвета на Европа и Европейски съд не представляват нищо друго освен поредния пример за истината на житейската максима „егото ми пречи“. За съжаление с обществено-правен ефект, който е хаос, объркване и правен нихилизъм.

Източник: http://www.dnes.bg/stranata/2016/04/28/i-v-stara-zagora-zabraniha-burkite.301006

Напишете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.